logo_of_the_european_commission_el.svg_0

Η Επιτροπή πρότεινε ένα έκτακτο μέτρο που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ), ώστε να μπορούν τα κράτη μέλη να καταβάλλουν ένα εφάπαξ κατ’ αποκοπή ποσό στους γεωργούς και τις επιχειρήσεις αγροδιατροφικών προϊόντων που πλήττονται από τις σημαντικές αυξήσεις στο κόστος των εισροών. Μόλις εγκριθεί από τους συννομοθέτες, το μέτρο αυτό θα δώσει τη δυνατότητα στα κράτη μέλη να αποφασίσουν να χρησιμοποιήσουν διαθέσιμα κονδύλια ύψους έως και 5% του προϋπολογισμού τους του ΕΓΤΑΑ για τα έτη 2021-2022 για την άμεση εισοδηματική στήριξη γεωργών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς της μεταποίησης, της εμπορίας ή της ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων. Τα κράτη μέλη υποχρεούνται να επικεντρώσουν τη στήριξη αυτή σε δικαιούχους που πλήττονται περισσότερο από την τρέχουσα κρίση και δραστηριοποιούνται στην κυκλική οικονομία, στη διαχείριση θρεπτικών ουσιών, στην αποδοτική χρήση των πόρων ή σε μεθόδους παραγωγής φιλικές προς το περιβάλλον και το κλίμα.

Η Επιτροπή εντείνει επίσης την παρακολούθηση των κύριων γεωργικών αγορών που επηρεάζονται από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Σύμφωνα με απόφαση που δημοσιεύτηκε σήμερα, τα κράτη μέλη θα πρέπει στο εξής να κοινοποιούν στην Επιτροπή το μηνιαίο επίπεδο αποθεμάτων σιτηρών, ελαιούχων σπόρων, ρυζιού και πιστοποιημένων σπόρων αυτών των προϊόντων που βρίσκονται στην κατοχή σχετικών παραγωγών, χονδρεμπόρων και επιχειρήσεων. Η Επιτροπή εγκαινίασε επίσης σήμερα έναν ειδικό πίνακα που παρουσιάζει επικαιροποιημένα και λεπτομερή στατιστικά στοιχεία σχετικά με τις τιμές, την παραγωγή και το εμπόριο σίτου αλευροποιίας, αραβόσιτου, κριθαριού, κραμβόσπορων, ηλιέλαιου και σπόρων σόγιας σε ενωσιακό και παγκόσμιο επίπεδο. Ο πίνακας αυτός παρέχει στους φορείς της αγοράς μια έγκαιρη και ακριβή εικόνα της διαθεσιμότητας βασικών προϊόντων για τρόφιμα και ζωοτροφές.

Η σημερινή έκτακτη πρόταση έρχεται σε συνέχεια της δέσμης μέτρων στήριξης ύψους 500 εκατ. ευρώγια τους γεωργούς της ΕΕ που εγκρίθηκε στις 23 Μαρτίου στο πλαίσιο της ανακοίνωσης με τίτλο «Διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας και ενίσχυση της ανθεκτικότητας των συστημάτων τροφίμων»

About Author

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. View more
Cookies settings
Accept
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active
Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν λόγω τεχνολογίες θα μας επιτρέψει να επεξεργαστούμε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, όπως συμπεριφορά περιήγησης ή μοναδικά αναγνωριστικά σε αυτόν τον ιστότοπο. Η μη συγκατάθεση ή η ανάκληση της συγκατάθεσης, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά ορισμένες λειτουργίες και δυνατότητες.
Save settings
Cookies settings