“Μαθαίνω & Παρουσιάζω τον Πολιτισμό του τόπου μου¨ στη Λάρισα
Το 2ο Δημοτικό Σχολείο Νιγρίτας συμμετέχει από τον Οκτώβρη του 2023 στο Διεθνές Θεματικό Δίκτυο Εκπαίδευσης για την Αειφορία με τίτλο «Τα παιδιά πρεσβευτές του τόπου τους». Το Θεματικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής & Πολιτιστικής Εκπαίδευσης θέτει ως βασικό στόχο την προώθηση της μετάβασης του παρεχόμενου έργου των εκπαιδευτικών δομών από την εσωστρέφεια προς την εξωστρέφεια.
Μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς και ολόκληρη η σχολική κοινότητα μέσω ενός σύγχρονου και παιδαγωγικά επίκαιρου δικτύου ανταλλαγής ιδεών, προτάσεων και βέλτιστων εκπαιδευτικών πρακτικών προσπαθεί να διατηρεί μια συνεχή και ανοικτή συνομιλία με την κοινωνία, ενισχύοντας την πρωτοβουλία και την ανάπτυξη των μελών του.
Στο πλαίσιο του Δικτύου λοιπόν οργανώθηκε από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, το 11ο Μαθητικό Συνέδριο “Μαθαίνω & Παρουσιάζω τον Πολιτισμό του τόπου μου” στη Λάρισα. Συμμετείχαν 2500 μαθητές– σύνεδροι από σχολεία της Ελλάδας και της Ομογένειας άλλοι δια ζώσης και άλλοι διαδικτυακά…. Το 2ο Δημοτικό Σχολείο Νιγρίτας συμμετείχε ενεργά και τις δύο μέρες του Συνεδρίου, όπου πήραν μέρος οι μαθητές Ε΄και ΣΤ΄τάξης: Δούρα Σοφία, Καμμένου Μαρία, Πολυχρονίδης Φώτης, Τσικέλα Άρτεμις, Χηρούδης Παναγιώτης, Χριστοδούλου Μαριλία, Ασημάκη Ιωάννα και Δούρας Χρήστος.
Την πρώτη μέρα, Τετάρτη 29/5/2024, στην αίθουσα Εκδηλώσεων της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας, οι μαθητές παρουσίασαν την έρευνα-εργασία με θέμα: ¨Λίμνη Κερκίνη, Ιαματικές Πηγές Θερμών, Νιγρίτας & Φεστιβάλ «Γερακίνεια» όπου με την άψογη εισήγησή τους έκλεψαν τις εντυπώσεις και ενθουσίασαν μικρούς και μεγάλους. Τη δεύτερη μέρα, Πέμπτη 30/5/2024, στο πάρκο Αλκαζάρ, οι μικροί Σύνεδροι παρακολούθησαν δια ζώσης «Μαθήματα Τοπικής Ιστορίας», από Πολιτιστικούς Συλλόγους οι οποίοι παρουσίασαν ιστορικά στοιχεία, έθιμα, χορούς του τόπου τους και στη συνέχεια απόλαυσαν παραδοσιακούς χορούς απ΄όλη την Ελλάδα. Οι μαθητές μας ντυμένοι με τις παραδοσιακές φορεσιές του τόπου μας κατάφεραν να κλέψουν τις εντυπώσεις παρουσιάζοντας παραδοσιακούς χορούς, αφήνοντας άφωνους τους σύνεδρους για την άψογη εκτέλεση και απόδοση των χορών ¨Γερακίνα¨ και ¨Σεργιάνι¨. Δίπλα τους, συμπαραστάτης ήταν ο χοροδιδάσκαλος Τσιαπκώλης Γιώργος εμψυχώνοντάς τους και βοηθώντας τους καθ΄όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης
Ήταν μεγάλη τιμή και έκπληξη όταν μας ζητήθηκε από την οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου να παρουσιάσουμε στο πάρκο Αλκαζάρ ως βιωματικό εργαστήρι, τον τόπο μας, τη Νιγρίτα, τη Βασαλτία, τα προϊόντα που παράγουμε, την κουλτούρα μας, την ιστορία μας… Οι εκπαιδευτικοί: Αρβανιτάκη Σουλτάνα, Γιούργα Σοφία, Τσίκαλα Κατερίνα και οι γονείς συνοδοί των παιδιών: Τσελεπή Αθανασία, Καντζιούρα Στέλλα, Λαμπάκη Χριστίνα, Νταντζή Βασιλική, Μαντατζή Στεργιανή και Μαντζιούνη Φωτεινή κατάφεραν να ενθουσιάσουν τους συμμετέχοντες. Παρουσίασαν την παραδοσιακή μας φορεσιά, μοίρασαν φυλλάδια, τοπικά προϊόντα και συζήτησαν με παιδιά, εκπαιδευτικούς και φορείς του τόπου. Κοντά μας σε αυτή την προσπάθεια ήταν ο Δήμος Νιγρίτας, η Δήμαρχος του Δήμου Βισαλτίας κ. Βάνα Πλιάκου, ο Αντιδήμαρχος κ. Κουλτσιάκης Γιάννης όπου ενίσχυσαν την προσπάθειά μας και μας προμήθευσαν υλικό για την εκδήλωση.
Η Διευθύντρια του 2ου Δ.Σ Νιγρίτας
Αρβανιτάκη Σουλτάνα
Απόσπασμα από την έρευνα-παρουσίαση των μαθητών
του 2ου Δημοτικού Σχολείου Νιγρίτας
Ιαματικές Πηγές Θερμών Νιγρίτας
Πανελλήνια γνωστές είναι οι ιαματικές πηγές των Θερμών με το περίφημο μεταλλικό νερό που βρίσκονται μόλις πέντε χιλιόμετρα από τη Νιγρίτα Σερρών.
Το νερό των ιαματικών πηγών ενδείκνυται ιδιαίτερα για νοσήματα του γαστρεντερικού συστήματος και για χρόνιες ρευματοθεραπείες. Ενώ η υδροθεραπεία με το νερό αυτό ενδείκνυται, για ισχυαλγίες, οσφυαλγίες, σπονδυλοαρθρίτιδες, ρευματοπάθειες. Εκτός των πηγών, για τα λουτρά υπάρχει και πηγή πόσιμου νερού που ανήκει στην κατηγορία των αλκαλικών οξυπηγών. Το νερό αυτής της πηγής, πριν από κάποια χρόνια αναμιγνύονταν με ανθρακικό οξύ, εμφιαλώνονταν στο εργοστάσιο εμφιάλωσης που βρίσκονταν στην περιοχή… και κυκλοφορούσε στο εμπόριο με το γνωστό όνομα ‘’ΝΙΓΡΙΤΑ’’ όπως βλέπετε και στις εικόνες.
Το υδροθεραπευτήριο συνεχίζει να λειτουργεί μέχρι σήμερα όχι όμως όπως τον παλιό καλό καιρό και δυστυχώς έχει κλείσει το εργοστάσιο εμφιάλωσης που ήταν κάποτε στολίδι στον νομό Σερρών ενώ έδινε δουλειά και απασχολούσε μεγάλο πληθυσμό της περιοχής μας.. τελικά είναι λυπηρό αυτό που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια…. μαραζώνει ο τόπος μας και δε γίνεται εκμετάλευση και αξιοποίηση του φυσικού μας πλούτου…
Η έρευνά μας και οι συνεντεύξεις που πήραμε από ανθρώπους που πάλεψαν και ασχολήθηκαν για την επανεκκίνηση και αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου των Θερμών Νιγρίτας μας άφησε μια πικρή γεύση!!! Ο δικηγόρος κύριος Τζιάγκαλος Αλέξανδρος, ο κάτοικος Θερμών κύριος Χριστοδούλου, η δασκάλα κυρία Κοσντόσα Βούλα, ο Πολιτικός Μηχανικός κύριος Φρατζανάς Ευάγγελος… όλοι τους μιλάνε για τον αγώνα που πρέπει να δώσουμε συλλογικά, ατομικά και θεσμικά προκειμένου να επέλθει ανάπτυξη στην περιοχή… στον ιαματικό τουρισμό και στην αξιοποίηση του γεωθερμικού ρευστού για τις ανάγκες τηλεθέρμανσης, θερμοκηπίων κ.ά
Ευτυχώς υπάρχει το παράδειγμα του συντοπίτη μας Κουλτσιάκη Ευάγγελου όπου το 1991 ξεκίνησε την παραγωγή Σπιρουλίνας και είναι ο πρώτος Έλληνας παραγωγός στην Ευρώπη. Μάθαμε πως η Ελληνική Βιολογική Σπιρουλίνα που παράγεται στα Θερμά Νιγρίτας είναι η καλύτερη ποιοτικά σπιρουλίνα στον κόσμο, αφού παράγεται μέσα σε θερμοκήπια και δεξαμενές γλυκού νερού. Αυτή η αξιοποίηση των θερμών νερών δίνει σε μας τα παιδιά κουράγιο και αισιοδοξία για το μέλλον του τόπου μας!!!